Janssen is geen onbekende in de schouwburg. Hij was vijftien jaar betrokken bij het Cuijks Dictee en tien jaar bij het Opiniecafé. Sinds oktober 2021 organiseert hij namens Sociom Zin filmmiddagen in de Kleine Zaal. Op het programma staan arthouse films, films die iets te zeggen hebben, met een maatschappelijk thema en een boodschap.

Voorheen hield hij deze middagen in ‘t Fort en de Nielt, wijkcentra in Cuijk. “Dat was natuurlijk prima, maar in de schouwburg zitten we in zo’n fijne zaal met een prachtige tribune. Dat is fantastisch.”

Samenwerking
Janssen is een groot voorstander van het Huis van Cuijk. “Ik vind het heel goed dat de cultuur straks op één plek is geconcentreerd. In de bibliotheek organiseerden we bijvoorbeeld al enkele jaren het Socratisch Café, waarin we met vaste en wisselende groepen socratische gesprekken voerden. Dat kan straks ook in de schouwburg gehouden worden.”

Ook voor het Filmtheater ziet hij kansen. “Ik snak naar de samenwerking met de bibliotheek. Met hen samen zou ik bijvoorbeeld boekverfilmingen voor scholieren kunnen tonen, met een inleiding door de schrijver van het boek- voor zover mogelijk- of de regisseur van de film.”

Bovendien zal de beleving heel anders worden. “Nu zitten we op maandagmiddag met veertig mensen in een leeg gebouw, in de schouwburg is dan verder niks te doen. Straks is er veel meer reuring. Ook hoop ik dat meer mensen zo het Filmtheater gaan ontdekken.”

Films met een boodschap
Het hele jaar is Janssen bezig om het filmprogramma samen te stellen. Zijn voelsprieten staan altijd aan. “Ik houd de recensies in de Volkskrant en de NRC in de gaten en bekijk vaak het programma van filmhuis Lux in Nijmegen.” In december spit hij de jaaroverzichten door van de beste films.

“Ik zoek, samen met twee collega’s, naar films met een maatschappelijk thema of een boodschap, die aanzet tot nadenken. Daarom houd ik bij elke filmvertoning een korte inleiding om de boodschap te benadrukken en na afloop praten we na met wie dat willen.”

In de nagesprekken worden ook wel eens filmtips gegeven. Die neemt Janssen graag ter harte. “De films Corpus Christi en Close zijn mij aangeraden door bezoekers. En de film Coming Home had ik vijf jaar geleden al in het Fort getoond, maar ze vroegen mij of ik die alsjeblieft nog een keer wil laten zien.”

Het vaste publiek bestaat nu nog uit veel gepensioneerden. Om ook jongeren de kans te geven te komen kijken, gaat Janssen het komende jaar met het tijdstip experimenteren. “Naast acht middagvertoningen houden we ook drie avondvoorstellingen. Er kwam zoveel vraag naar, dat wil ik nu graag eens uitproberen.”

Bekijk het filmprogramma op de website van Schouwburg Cuijk

Deel dit artikel