De meeste schilderijen kreeg Sjoerd Meijer, eerder directeur en momenteel programmeur van de schouwburg cadeau, zoals de werken van onder andere Herman Brood, Arie en Sylvester, Fred Delfgauw en Bram Vermeulen, maar ook van kunstuitleen Art Partner.

Zanger, componist, cabaretier en kunstschilder Bram Vermeulen liet zich inspireren door zijn voorstelling die hij destijds maakte. “We zaten na afloop samen aan de bar toen hij me uitnodigde eens bij hem langs te komen”, vertelt Meijer. “Samen met een collega hebben we de hele ochtend in zijn atelier over kunst zitten kletsen. Vervolgens reden we met een groot schilderij weer naar Cuijk.”

Herman schoot uit trein
Het werk van Herman Brood is zelfs in de schouwburg gemaakt. Meijer: “Herman zou in Cuijk een supermarkt openen, maar de week ervoor haalde hij tijdens een televisie-interview in de trein een revolver tevoorschijn waarmee hij uit het raam van de coupé schoot. De supermarktmanager was daarna heel huiverig, maar kon niet meer onder de afspraak uit. Vervolgens kregen wij hij het verzoek om hem te ontvangen. Samen met prijswinnaars van de supermarkt ging hij in de foyer aan de slag met action painting.”

Dat schilderij leidde vervolgens weer tot nieuwe kunst, zoals het werk van cabaretiers Arie en Sylvester. “Zij traden zeer regelmatig bij ons op en hebben dat verhaal van Herman Brood ook meegekregen”, zegt Meijer. “Zij zeiden toen ‘oh dat kunnen wij ook wel, dat schilderen’ en zo kwam er weer wat onze kant op. Toen later Veldhuis en Kemper een voorstelling speelden, vonden ze ons café zo ontzettend leuk dat we van hen vervolgens ook twee schilderijen cadeau kregen.”

Schoen van Bert Visscher
Behalve naar schilderijen speurt Meijer ook naar bijzondere gebruiksvoorwerpen van artiesten. “Van Jochem Myjer heb ik een gesigneerd shirt gekregen wat hij gebruikt heeft in zijn voorstelling. Dat gaan we inlijsten en komt daarna ook in de collectie. Van Bert Visscher hebben we een van zijn kenmerkende rode schoentjes gekregen. Ik hoop dat ooit het brilletje van Youp van ’t Hek stukgaat, dan kunnen we dat ook in een doosje stoppen en aan de muur hangen.”

Deel dit artikel