Groep 8 van basisschool OBS De Harlekijn op het podium van de Grote Zaal

Wie heeft als kind niet geschitterd in de eindmusical van groep 8. In een volgepropte aula, met een zelfgebouwd decor, het afscheid van de basisschool. Voor duizenden Cuijkse kinderen kreeg deze mijlpaal een magisch tintje. Hun musical was te zien in de Grote Zaal van Schouwburg Cuijk.

Ontzettend waardevol
De Harlekijn is een van de Cuijkse basisscholen die jaarlijks met hun leerlingen optreden in de schouwburg. Voor veel kinderen een bijzondere ervaring en tevens een eerste kennismaking met het theater. Ontzettend waardevol, vindt Kim, die nu al uitkijkt naar de volgende musical op 28 juni.

"We hebben zelf een prachtig podium en ruimte voor publiek, maar de schouwburg is echt van een andere orde", zegt Kim vol enthousiasme. "Het is echt een andere beleving, waanzinnig voor de kinderen, maar zeker ook voor mij. Een cadeautje, en intens genieten met, voor en door kinderen. "

Groots optreden
Wat het verschil maakt? Kim legt uit: "De kinderen treden groots op. Ze worden echt geschminkt in verband met het licht, moeten groots spelen om de hele zaal mee te nemen. Het enthousiasme, de zenuwen, het op- en afgaan, het complete gevoel, dat krijg je nooit voor elkaar op een school."

"Vanaf het eerste moment dat ze op het toneel stappen zie ik alleen maar stralende gezichten", lacht Kim genietend. "Het is geweldig om die reacties te zien. Het is niks als 'wow', 'dit is vet' en 'ik wil nog een keer'. Van tevoren staan we allemaal hand in hand in de coulissen. Dít is het moment, we gaan er weer voor!"

Met z'n allen
In het voorjaar bestelt Kim de boekjes voor de nieuwe musical. Samen met haar hele klas leest ze de teksten hardop voor. "Vervolgens vraag ik kinderen auditie te doen voor een rol waarvan ik denk dat die bij hen past. Daar kijken we dan met z'n allen naar, het is echt een proces van ons samen."

Vanaf de meivakantie wordt drie uur per week aan de musical gewerkt, de laatste weken voor de voorstelling zelfs elke dag. Vele ouders helpen mee met de liedjes, dansjes, decor en kostuums. De kinderen oefenen in de klas, dan in de gymzaal en als laatste met een generale repetitie in de schouwburg.

Vertrouwd
Bij de musical zijn ook alle andere leerkrachten betrokken. "Ons hele team doet mee", vertelt Kim. "Zij hebben ieder hun eigen inbreng en zijn er allemaal bij in de schouwburg. Ook zij staan dan in de coulissen ontzettend te genieten van al die kinderen die springend en stuiterend van het toneel komen."

Kim ziet de technici van de schouwburg al bijna als goede bekenden. "Het is inmiddels zo vertrouwd en altijd weer geweldig om dit met hen te mogen doen. Met de nuchterheid van de een, de directheid van de ander en de gezelligheid van weer een ander. En altijd dat stapje extra. Echt, het is een feestje."

Mooie verbindingen
Hoewel ze de schouwburg nu al prachtig vindt, kijkt ze uit naar de opening van het Huis van Cuijk. "We zijn als school ook nauw verbonden met de bibliotheek. Dat die culturele functies nu samen onder één dak komen, is een mooi vooruitzicht. Hier kunnen straks zoveel mooie verbindingen worden gemaakt."

Deel dit artikel