Programmamaker Wilma Lems met een boek in de bibliotheek

Van boeken krijgt ze nooit genoeg. “Lezen is voor mij als eten, drinken en slapen. Ik kan niet zonder. De verschijningsvorm van het boek maakt niet uit. Het gaat me om het verhaal. Lekker weg in een andere wereld, een ander leven.” Aan het woord is Wilma Lems, programmamaker bij BiblioPlus.

Leeshonger noemt ze het zelf, de behoefte aan lezen. Papieren boeken, e-books, luisterboeken? Het maakt haar niet uit. Het liefst leest ze elke dag. “Lezen is voor mij tot rust komen. Kijken met andermans ogen, tijd doorbrengen op andere plaatsen en in andere tijden. Dingen meemaken die ik zelf nooit zou doen of durven.”

“Soms raken boeken mij ook vanwege de taal. Mooie zinnen waar je, net als bij het proeven van een lekkere bonbon, even op moet kauwen of rustig moet laten smelten. Lezen kan ik gelukkig overal: thuis, onderweg, als ik ergens even moet wachten. Elk vrij moment kan voor mij een leesmoment zijn.”

Leestips
De zomermaanden zijn leesmaanden bij uitstek. Clubs en vereniging liggen stil, mensen hebben vakantie van het werk en daardoor is er vaker meer rust om een boek te pakken en zich onder te dompelen in een mooi of spannend verhaal.

Leestips geeft Wilma graag. “Van deze boeken heb ik enorm genoten. Stuk voor stuk pareltjes. Heel geschikt om deze zomer te lezen.”

Floortje Dessing - Heimwee moet je koesteren
Floortje Dessing blikt terug op vijfentwintig jaar reisprogramma’s maken en vertelt over de avonturen die ze de afgelopen jaren heeft beleefd: zowel groot als klein, ver weg als dicht bij huis.

Cobi van Baars - De Onbedoelden
De nieuwe roman van deze Cuijkse schrijfster mag natuurlijk niet in de lijst ontbreken. Een Limburgse tweeling wordt na de geboorte in de jaren zestig gescheiden en ter adoptie afgestaan. Op de drempel naar volwassenheid begint hun zoektocht naar elkaar en naar het gemiste verleden.

Marion Bloem - Meisjes uit het dorp
Een zeventigjarige vrouw die als kind met haar ouders van Indonesië naar Nederland vluchtte, herinnert zich haar jeugd in het dorp naast een militaire vliegbasis en kijkt terug op haar vriendschappen, de band met haar zus en de onverwerkte trauma’s van haar ouders.

Delia Owens - Daar waar de rivierkreeften zingen
Een in de natuur opgroeiend moerasmeisje wordt verdacht van moord op een stadsjongen.

Anya Niewierra - De Camino
Een jaar nadat haar man zelfmoord pleegde op de Camino loopt Lotte dezelfde route en ontrafelt een duister geheim.

Boekenkasten
Behalve van boeken wordt Wilma ook blij van mooie boekenkasten. En die komen er in het Huis van Cuijk. De bestaande boekenkasten uit de Kaneelstraat worden gerestyled en krijgen een mooie, opvallende plek op de nieuwe locatie. “Want een huis zonder boeken, is als een lichaam zonder ziel. Geen quote van mezelf hoor, maar van Cicero, een Romeins schrijver een staatsman. Maar dat vind ik ook echt. Ik wens iedereen een mooie leeszomer!”

Nog geen lid van de Bibliotheek? Bekijk dan eens de zomeractie van BiblioPlus. Lees 3 maanden gratis en ontvang een leuk cadeau

Deel dit artikel