Impressie door MARS Interieurarchitecten

De 12-jarige Lulia Okbazghi, voorleeskampioen van de regio Cuijk, krijgt zaterdag iets voor elf uur ‘s ochtends de sleutel van het Huis van Cuijk uit handen van wethouder van cultuur Joost Hendriks. Zij opent vervolgens de deuren als officieel startsein voor de tweedaagse Housewarming in het vernieuwde gebouw.

Nieuwe beleving
De wethouder verheugt zich alvast op de opening: “De verhuizing van de bibliotheek naar de schouwburg biedt beide organisaties mogelijkheden om elkaar te versterken, te vernieuwen en doelgroepen met elkaar te verbinden. Er ontstaat daarmee ook een nieuwe plek met een nieuwe beleving: echt een Huis van Cuijk.”

Na de openingshandeling is iedereen welkom in het nieuwe Huis van Cuijk. Door het hele gebouw heen is er van alles te zien en beleven, zoals in de nieuwe studio’s en het artiestencafé. Ook kun je een onder begeleiding van een gids een kijkje nemen in de nieuwe bibliotheek, de kleedkamers van de schouwburg én achter de coulissen, waar het publiek normaal niet komt.

Doorlopend programma
Ook zijn er beide dagen tal van voorstellingen zoals ‘Coco kan het (2+)’ naar het gelijknamige populaire prentenboek en het fantasierijke ‘Lieve Lieven (6+)’ door het Silent Disco Theater. Verder komen kinderboekschrijvers vertellen over hun boeken en kun je bij de Culturele Apotheek terecht voor een persoonlijk boekenrecept.

Daarnaast kan je ook zelf actief meedoen, bijvoorbeeld met een workshop van de Musical Academy Cuijk. Of, leer mét een ander praten in plaats van tégen, in een socratisch gesprek. Voor oudere kinderen is er onder andere een striptekenaar om zelf te leren illustreren en gamer Koen Schobbers, derde van de wereld in de game Trackmania.

Sleutelhanger
Uiteraard is er nog veel meer te beleven en ontdekken. Het volledige programma is te vinden op huisvancuijk.nl/housewarming en in het programmaboekje dat kan worden afgehaald bij een van de bibliotheekfilialen in het Land van Cuijk. Het Huis van Cuijk is zaterdag 28 oktober geopend van 11.00-17.00 uur en zondag 29 oktober van 10.00-16.00 uur. Alle activiteiten tijdens de Housewarming zijn gratis.

De eerste 500 bezoekers van het Huis van Cuijk krijgen een exclusieve Huis van Cuijk sleutelhanger. De beide directeuren van de schouwburg en bibliotheek, Bart Vaessen en Cyril Crutz: “We kunnen natuurlijk niet iedereen de sleutel geven, vandaar deze sleutelhanger als symbolisch gebaar. Ons huis is van iedereen en we hopen dat iedereen zich hier thuis voelt.”

Deel dit artikel