Straks is er niet alleen in het Fraterhuis kunst te bekijken, maar ook bij kunstuitleen Art Partner

Mark van der Linden verhuurt en verkoopt al 22 jaar kunst aan geïnteresseerden met zijn kunstuitleen Art Partner, zowel aan particulieren als bedrijven. Hij verzamelt hedendaagse kunst (“al mijn kunstenaars leven nog”) en exposeert die in een kapel in Velp, bij Grave. Vanaf november komt daar een nieuwe locatie bij, wanneer hij zijn intrek neemt in het Huis van Cuijk.

“Ik heb met mijn kunstuitleen 15 jaar in Cuijk gezeten, direct naast de schouwburg. Toen ik daar op een gegeven moment weg moest, mijn huurcontract werd niet verlengd, kwam ik in Velp terecht.”

Gratis museum
Vijf jaar geleden trok hij weg uit Cuijk, nu keert hij dus weer terug. “Ik hoop dat ik een mooie activiteit kan bieden aan de bezoekers van het Huis van Cuijk. Je kunt overdag naar de schilderijen komen kijken, het is een ‘gratis museum’ zeg ik altijd.”

Het verschil met een museum is dat je de schilderijen kunt huren of kopen. “Het werkt eigenlijk hetzelfde als een bibliotheek”, legt hij uit. “Je kunt een schilderij heel mooi vinden, maar in een galerie is anders dan bij jou thuis. Mensen moeten zich prettig voelen bij kunst, daarom kun je het eerst uitproberen. Meer dan de helft koopt het kunstwerk uiteindelijk, omdat ze het niet meer terug willen brengen.”

Verzamelaar
De kunstuitleen komt voort uit Marks passie voor kunst. “Ik heb in mijn jonge jaren veel kunst verzameld. Er kwamen ook vaak kunstenaars langs. Het idee om een kunstuitleen te beginnen borrelde op, om de kunst zo bij de mensen te brengen. Ik vroeg kunstenaars om schilderijen, op een gegeven moment hadden we er 500. Genoeg om mee te beginnen.”

Inmiddels is de collectie gegroeid tot ruim 4000. “De werken komen van kunstenaars uit heel het land, ook uit het Land van Cuijk. Wat wel bijzonder is, is dat we als enige in Nederland ook kunst uit Vietnam hebben.”

Wisselende collectie
In het Huis van Cuijk is straks een deel van de collectie te bekijken, in een aparte ruimte op de eerste verdieping. Elke twee tot drie weken hangt er iets nieuws. “Ik neem dan wat werken vanuit de kapel in Velp mee naar de vestiging in Nijmegen, vanaf daar breng ik werk naar Cuijk. Zo kan ik in een jaar tijd wel 200 schilderijen verplaatsen en is er steeds wat nieuws te zien.”

Deel dit artikel