Je loopt straks een veel dynamischere hal binnen waar de hele dag iets te doen is”, vertelt Mariska aan de telefoon. Voor zich heeft ze de digitale schetsen van het ontwerp. ”In het TheaterCafé komen bijvoorbeeld de tijdschriftenkasten. Op het podiumpje bij het raam komen zitjes. Daar kun je overdag je tijdschrift lezen en lekkere koffie halen bij de bar. We willen het gevoel van een fijne plek creëren voor iedereen die hier komt.”

Uitdaging
Met het project ‘Huis van Cuijk’ kreeg Mariska een mooie uitdaging. Want met de komst van de bibliotheek in Schouwburg Cuijk krijgt het gebouw er een extra functie bij.

“We hebben voor het ontwerp goed geluisterd naar de verschillende gebruikers. Hoe gaat het er dagdagelijks aan toe in de bibliotheek en de schouwburg en wat hebben zij nodig?”

Om het grote aantal boeken van de bibliotheek kwijt te kunnen, wordt een tussenverdieping (entresol) gerealiseerd, met een extra trap die direct toegang geeft vanuit de foyer. Behalve boekenkasten komen hier ook plekken om overdag te studeren of te werken. Vanuit de entresol loop je zo de sociëteit in, waar de bibliotheek straks lezingen en workshops gaat organiseren.

Meubels
Omdat de foyer zowel door de bibliotheek als de schouwburg wordt gebruikt, ontstond de behoefte om objecten in het gebouw verplaatsbaar te maken. “Over alle meubels is nagedacht”, vertelt ze.

“Er komt bijvoorbeeld een digitafel met computers voor de bibliotheekbezoekers. ’s Avonds gaat het theaterpubliek daar een drankje drinken. We hebben daarom een systeem bedacht met een tv-lift in de tafel, waarmee we de schermen omlaag kunnen brengen.”

Zoals deze tafel heeft Mariska nog meer vernuftige oplossingen bedacht. “In de voorfoyer komen geen boekenkasten te staan, maar wel displaymeubels om boeken te laten zien. Die krijgen wielen waardoor ze verrijdbaar zijn, zodat de medewerkers de foyer ook leeg kunnen maken bij een voorstelling, wanneer er veel publiek is.”

Een aantal displaymeubels zijn multifunctioneel en kunnen bij de garderobe bij een voorstelling worden gebruikt. “Die worden ‘s avonds gebruikt als innamebalie voor de jassen. Achter in de kast is dan plek voor de tassen van de theatergasten, aan de voorzijde worden boeken gepresenteerd.”

Wat straks volgens Mariska nog meer zal opvallen, zijn de nieuwe lift en de informatiebalie. "Wat voorheen de kassaruimte van de schouwburg was, wordt nu de plek om de geleende boeken in te leveren. In de zijfoyer achterin komt de kinderafdeling, een fijne plek voor kinderen om even in hun eigen wereld weg te kruipen."

Zitplekken
Naast een fijne ruimte voor bibliotheekbezoekers, is de foyer in de avond een ontmoetingsplek voor het theaterpubliek. “Zij kunnen straks in de gehele foyer een plekje zoeken. Het geheel wordt speelser, met meer keuze aan zitplaatsen in plaats van alleen tafeltje-stoeltje zoals het nu is.”

“Er komt een grotere verscheidenheid aan zitplekken, zoals comfortabele banken en lekkere fauteuils, zowel beneden als boven op de entresol. Dat maakt het leuk om straks in de pauze van de voorstelling boven rond te lopen.”

Via de foto’s bovenin krijg je een impressie van het Huis van Cuijk. (Beelden: MARS Interieurarchitecten)

Deel dit artikel