Het eindresultaat, The Wiz, was onlangs in de schouwburg te bewonderen.

“Je zou inderdaad bijna zeggen dat ik er woon”, lacht Roel Verheggen, musicus, dirigent, regisseur, schrijver, zanger en coach. De muzikale duizendpoot uit Boxmeer voelt zich thuis in het Huis van Cuijk en verheugt zich op de komst van de bibliotheek. “Dat juich ik alleen maar toe: een cultureel kloppend hart waar alles samenkomt.”

Zelf maakte hij bijna 20 jaar geleden kennis met de schouwburg. Hij speelde dwarsfluit en trad op met Harmonie- en Tamboerkorps Semper Unitas uit Sambeek. Hij zou nog heel vaak terugkomen, in veel verschillende rollen, onder meer met Sento Vero, het Vierdaagse Orkest en Angels Rule, waarmee hij ook komend seizoen weer op de planken staat.

Warm bad
Verheggen heeft niets dan lof voor de schouwburg. “Het voelde vanaf de eerste keer als een warm bad”, zegt hij. “Het is een fijne zaal, er hangt een prettige sfeer en het personeel is geweldig. Sowieso werken hier de allerleukste technici. Er wordt altijd meegedacht. Je krijgt als cultureel ondernemer echt de kans om iets met je ideeën te doen.”

Zo zag voormalig directeur en momenteel programmeur Sjoerd Meijer op Facebook het idee van Roel voor een musicalopleiding. “Hij haakte er meteen op in en opperde dat we misschien eens moesten babbelen. Geweldig hoe de schouwburg vervolgens meedacht en faciliteerde. Dit leidde al gauw tot de Musical Academy Cuijk, helemaal geweldig natuurlijk.”

Fijne oefenruimte
“Juist het denken in mogelijkheden en verbindingen maken is hard nodig als je, zoals ik, in je eentje bent met een idee”, vervolgt Roel. “Op andere plekken kun je misschien alleen een ruimte huren, hier worden dingen echt mogelijk gemaakt. Heel belangrijk dat dit gebeurt, zeker voor de lokale cultuur. Dus ja, ik heb niks dan lof.”

De recente optredens van de Musical Academy Cuijk waren een groot succes. “We repeteerden in de oefenruimte, ook weer zoiets fijns, want dat vind je niet op veel plekken. We hebben veel geleerd in die twee jaar, ook als team. Er waren mensen bij die nog nooit op een podium hadden gestaan. We zijn echt dankbaar dat we dit mee hebben mogen maken.”

Alleen maar kansen
Roel is er dan ook van overtuigd dat het Huis van Cuijk alleen maar kansen biedt. “Het feit dat er straks zoveel meer gebeurt is zo mooi. Dat dit huis laagdrempelig is, waardoor mensen binnenkomen die normaal nooit in een schouwburg komen. Cultuur verbindt en dat gebeurt hier absoluut. Verbinding is zo belangrijk, en daar moeten we het tegenwoordig wel van hebben.”

Deel dit artikel